Simulació en MV del procés de clonatge (creació i restauració)
En aquest apartat utilitzarem el VirtualBox, i farem la mateixa instalació que en l’equip de projecció de l’aula.

Primer de tot obrim el VirtualBox. Fem clic a “New”, per crear una nova màquina virtual.

S’obrirà una pàgina nova de configuració per a la nova màquina virtual. Explicació dels següents inputs:
- Name: Posem el nom desitjat per la màquina virtual.
- Folder: Seleccionem la ubicació de la màquina virtual.
- ISO Image: Aquí seleccionarem la ISO del CloneZIlla per a que arrenqui i poder restaurar la imatge.
Després d’omplir aquests apartats, desactivarem la opció “skip Unattended Installation”, així podrem configurar i fer la elecció de com volem fer la instal·lació. Fem clic a “Next”

En aquesta nova pàgina seleccionarem el Hardware dedicat per la nostra màquina virtual. Depenent de la potència de la nostra maquina física, podrem dedicar més o menys potència a la màquina virtual. En aquest cas, com farem ús d’una màquina només per projectar, farem ús de 8GB de memoria RAM, i de 4 nuclis del procesador. Fem clic a “Next”.

En aquesta nova pàgina seleccionarem l’espai del disc virtual de la màquina, és a dir, l’espai al disc per tenir el sistema i les dades. Com farem ús de l’imatge del FileZilla, amb 20GB de disc més que suficient, de totes maneres, el disc virtual serà dinàmic, per si de cas, ja què podriem ficar més informació al futur. En el nostre cas, vam probar amb més espai perquè la màquina virtual donaba un error de “storage” i no va funcionar tampoc amb 100GB. Encara que vam marcar la casella “Pre-allocate Full Size”. Fem clic a “Next”.

En aquesta nova pàgina mostra el resum dels pàrametres de la nostra màquina virtual, per poder revisar que els paràmetres siguin correctes. Fem clic a “Next”.

Quan ja hem creat la màquina virtual, fem clic a configuració, a l’apartat “USB”, i habilitem el Controlador USB(Enable USB controller). Així després quan tinguem la màquina arrencada i demani el usb, podrem seleccionar-lo.

Després de haver finalitzat la configuració de la màquina virtual, agafem i fem clic a “start”.

Obrirà la màquina virtual, i automàticament arrencara el boot del CloneZilla. Seleccionarem l’opció “Clonezilla live (VGA 800×600)”. És l’opció més estàndar per a que arrenqui en qualsevol màquina.

En aquest apartat seleccionem l’idioma per fer la instal·lació. En el nostre cas en Anglès.

Ara seleccionem “Start_Clonezilla” per poder començar a fer la restauració de la imatge.

Seleccionem l’opció “device-image” perquè restaurem la imatge a un dispositiu, en aquest cas en el .vdi hem creat a la màquina virtual.

En aquest moment seleccionem la opció “local_dev” perquè tenim un “USB_drive” on tenim que llegir la imatge per poder restaurar-la.

En aquest punt tenim que seleccionar la partició on es troba la nostra imatge. Nosaltres la tenim a un USB amb una sola partició i es un USB amb una partició exFAT com hem comentat abans de 8GB.

En aquest punt fem la selecció de “no-fsck”, ja què no veiem necessari fer una comprovació del sistema de fitxers després de la instal·lació. Si volem fer una comprovació podem seleccionar “fsck” per exemple. Amb l’ordinador arrencat amb la imatge instal·lada, també podrem utilitzar aquesta comanda amb la terminal, i fer una comprovació dels fitxers.

En aquest punt, seleccionem la imatge al nostre directori de fitxers del nostre USB. Com només tenim aquest fitxer a l’arrel del dispositiu, no tenim que anar buscant la imatge. La seleccionem donant al “Enter” amb al tabulador per fer clic a “Done”.

Ara ens diu la ruta de l’opció seleccionada on es troba la nostre imatge, fem clic a “Enter” al nostre teclat i continuem amb la restauració.

Aquesta part es molt important. Seleccionem “restoredisk”, vol dir que restaurarem una imatge en un disc local a l’ordinador.

Ens diu que seleccionem l’archiu de la imatge i donem a “OK”.

Ara seleccionem la unitat de disc que hem creat.

Aquí fem l’elecció de crear una taula de particions ja que en aquesta instal·lació vam probar amb un disc de 20GB i un disc de 100GB, i es inferior a la taula de particions d’un disc de 120GB que porta la imatge.

Seleccionem “Yes,_check_the_image_before_restoring”, per fer una comprovació de la imatge abans de restaurar-la al disc local SSD.

Aquí seleccionem l’acció que faci l’ordinador quan la restauració s’hagi completat. En el nostre cas seleccionarem que reinici la màquina automàticament. Com tenim configurat a la màquina virtual que arrenqui per el disc .vdi.

Com podem observar està comprovant la imatge com hem seleccionat nosaltres abans. També continuarà amb el procés de instal·lació més endavant.

Ara ens mostra les accions que fa i per si de cas mostra algun error, com es el nostre cas. Ens dóna un error alhora de arrencar la màquina després del reinici. No detecta un “boot” valid al disc virtual .vdi. No hem pogut solucionar l’error tornant a descarregar la imatge i tornant a fer una nova màquina virtual a casa.