cristian Lozano

Instal·lació LMDE 6 en MV

Per a fer una instal·lació d’un sistema operatiu a “virtualbox“, primer haurem de aconseguir una imatge del sistema que volem instal·lar en format ISO. En el meu cas “LMDE 6“, un sistema operatiu Linux. Mostraré com es fa amb entorn GUI.

Si no tens instal·lat encara el virtualbox et deixo un enllaç avall on explico com fer-ho. 

Quan obrim la web on es troba el sistema desitjat, fem clic al botó “Download” com es motra a la captura. 

Quan acabi de descarregar, obrim el VirtualBox i fem clic com mostra la captura a “Nueva”.

S’obrirà una finestra nova. 

En el meu cas he utilitzat aquests paràmetres.

  1. A nom posem el que desitgem per identificar la màquina.
  2. En l’apartat carpeta seleccionem on volem guardar la configuració de la màquina, no confondre, no es el mateix que el disc virtual de la màquina que indicarem després.
  3. En aquest tercer requadre seleccionem on es troba la nostra imatge ISO.
  4. Els altres apartats els detecta automàticament amb la iso, de totes maneres podem modificar si desitgem. En aquest cas no fa falta.

Ara anem a l’apartat “Hardware”, on seleccionem la memòria RAM que pot utilitzar la nostra màquina i els nuclis del processador.

Jo he decidit utilitzar 4GB de RAM suficients per utilitzar la màquina i fer proves. He reservat 3 nuclis, ja què, instal·laré aquesta màquina amb una altre màquina virtual oberta, que ja ocupa uns altres 3 nuclis i 4GB de RAM.

A l’apartat “Disco duro”, marcarem la opció de crear un disc dur virtual, seleccionem el lloc on ubicarem aquest disc virtual, i seleccionem l’espai del disc que tindrà el sistema, això sí, desmarquem la opció “reservar completamente”, per així no ocupar espai si la màquina virtual no aprofita els GB de disc que hem posat. Quan tingeum aixó configurat, fem clic al botó “Terminar”.

Quan ja hem creat la màquina sortirà semblant a com es veu a la captura de l’esquerrà.

Podem modificar els paràmetres de la “mv” al botó configuració que trobem a dalt, tenint seleccionada la màquina.

En el meu cas per posar un exemple, he ampliat la memòria de vídeo, encara que no fa falta, tinc 12GB de memòria de vídeo a la targeta gràfica disponibles per utilitzar. Quan acabem fem clic a acceptar per guardar els canvis.

Amb tot això configurat, donem a “Iniciar”. 

Com podem observar arrenca amb la iso que hem posat. Demana com volem iniciar, en aquest cas utilitzarem la primera opció, marcada com es veu a la imatge de l’esquerra. Donem a “Enter” per acceptar.

Quan carregui la imatge “iso”, mostrarà una cosa semblant a la imatge de la dreta. Fem clic a la icona de l’escriptori que posa “Install Linux Mint”. 

S’obre el programa d’instal·lació. Fem clic a Iniciar o “Let’s go!” com diu en el meu cas.

S’obre l’apartat de configuració d’idioma. En el meu cas utilitzaré “English | United States”.Fem clic a “Next” quan tinguem seleccionat l’idioma desitjat del sistema operatiu.

Ara demana la zona horària. En el meu cas “Europe | Madrid”. Per a seleccionar la zona horària s’ha de fer clic al mapamundi. Fem clic a “Next”.

En aquest apartat pregunta per el nostre sistema d’escriptura del teclat. En el meu cas “Spanish – Catalan”. Fem clic a “Next”.

Ara demana crear un usuari per el sistema. Completem com desitgem amb una clau forta i un nom d’usuari sense accents o símbols, per poder utilitzar un entorn CLI més còmoda. 

Com podem observar demana un lloc d’instal·lació, en el nostre cas en l’apartat de creació de la màquina virtual hem creat un disc virtual, el seleccionem. Marquem la opció “Use LVM (Logical Volume Management)” i la opció “Encrypt the operating system” si desitgem. 

La primera opció serveix per gestionar les particions de manera diferent a la convencional. Inclou millores i inconvenients. 

En quant a la segona serveix per a xifrar el disc i  que no pugui accedir qualsevol al sistema i a la informació que contingui.

Pregunta si volem continuar, ja què la informació que contingui el disc s’esborrarà. Fem clic a “Yes”, ja què, es un disc nou creat de zero per instal·lar la màquina i no conté res.

Demana si volem crear el sistema de particions i ens tornà a alertar que s’esborrarà el contingut del disc. Donem a “Yes”.

Ara pregunta si volem un GRUB i en quina partició el volem instal·lar. En el meu cas a “/dev/sda”. Clic a “Next”.

Com podem observar, l’últim apartat del programa d’instal·lació mostra la configuració que hem fet per revisar que sigui correcta. SI alguna cosa ens hem equivocat podem tornar enrere amb el botó “Back”. 

Si tot els pasos els has fet correctament, sortirà una cosa semblant a la captura de l’esquerra. 

Quan finalitzi la instal·lació, pregunta si volem reiniciar per utilitzar el sistema operatiu, fem clic a “Yes” i amb això fet, arrenca el sistema instal·lat.