PROCEDIMENT DE RESTAURACIÓ D'UNA IMATGE DE DISC PER CLONAR
Ara que ja tenim tot llest necessitarem dos USB per restaurar la imatge a l’ordinador. Descarreguem amb un altre ordinador la imatge del CloneZilla, del servidor nostre de clase, amb el FileZilla. agafem un USB a un ordinador nostre i formatem a exFAT, i muntem la imatge. Ara agafem un altre USB més i descarreguem la imatge de “smx-island”. Copiem la imatge al USB, però abans formatem el USB a exFAT, perquè llavors, no permet copiar fitxers, ja que el FAT32 no admet fitxers de més de 4GB, i la imatge té una mida superior, i amb aquest sistema de fitxers és compatible amb qualsevol dispositiu.




Ara tenim que fer la unitat USB booteable, seleccionem la imatge del CloneZilla, descarregada del web CloneZilla, quan la tinguem descarregada, fem clic dret, muntar imatge de disc en una unitat USB, i seleccionem el USB que NO sigui el que hem copiat la imatge de “smxisland”.

Com podem observar, aquest es el sistema de directoris final per el usb booteable del CloneZilla. Quan ja tenim el USB booteable creat, el connectem a l’ordinador de l’aula i l’engeguem. Amb un teclat connectat a l’ordinador donem clic a F12 per seleccionar el USB amb el CloneZilla.

En el nostre cas el USB amb la unitat de arrencada del CloneZilla es diu “HP_v125w”. Ens movem amb les tecles pujar i baixar del teclat, i la tecla Enter per fer la selecció.

Com podem observar aquesta és la selecció per configurar l’arrencada del CloneZilla. En el nostre cas seleccionem la primera opció: “Clonezilla_live_(VGA_800x600)” ja que és la més estàndard per fer l’arrencada a qualsevol equip.

En el moment que el CloneZilla arrenqui, la primera pantalla que surt es questa, per seleccionar l’idioma alhora d’utilitzar el CloneZilla. En el nostre cas ho farem en Angles.

En aquesta nova pantalla de configuració seleccionem “keep the default keyboard layout US”, es a dir, continuar amb la configuració estàndard de teclat en angles. No hem canviat a configuració de teclat en català o castellà, ja que només ens mourem amb les fletxes, el Enter i la tecla “y” per dir que sí o per dir que no la “n”. No utilitzarem tecles especials per introduir comandes de terminal.

Ara ja seleccionem “Start_Clonezilla” per poder fer la restauració de la imatge.

Seleccionem l’opció “device-image” perquè restaurem la imatge a un dispositiu, en aquest cas en el SSD intern que hem instal·lat a la màquina .

En aquest moment seleccionem la opció “local_dev” perquè tenim un “USB_drive” on tenim que llegir la imatge per poder restaurar-la.

Ara ens demana que connectem el dispositiu USB amb la imatge i esperem 5 segons per a detectar el dispositu, abans de donar a la tecla “Enter” per continuar amb la instal·lació.

En aquest punt tenim que seleccionar la partició on es troba la nostra imatge. Nosaltres la tenim a un USB amb una sola partició i es un USB amb una partició exFAT com hem comentat abans de 8GB. En el nostre cas, com es pot observar, surten moltes particions, això es per instal·lar una imatge .iso al nostre disc, això implica que vam fer malament l’activitat, no vam agafar la imatge correcta. Com es pot observar pertanyen al SSD “Kingston_SA400” que hem instal·lat. Com això no es correcte ens donarà igual més endavant restaurar la imatge del CloneZilla al nostre disc.

En aquest punt fem la selecció de “no-fsck”, ja què no veiem necessari fer una comprovació del sistema de fitxers després de la instal·lació. Si volem fer una comprovació podem seleccionar “fsck” per exemple. Amb l’ordinador arrencat amb la imatge instal·lada, també podrem utilitzar aquesta comanda amb la terminal, i fer una comprovació dels fitxers.

En aquest punt, seleccionem la imatge al nostre directori de fitxers del nostre USB. Com només tenim aquest fitxer a l’arrel del dispositiu, no tenim que anar buscant la imatge. La seleccionem donant al “Enter” amb al tabulador per fer clic a “Done”.

Ara ens diu la ruta de l’opció seleccionada on es troba la nostre imatge, fem clic a “Enter” al nostre teclat i continuem amb la restauració.

Com podem comprovar detecta la nostra imatge correctament amb el nom i la data de creació. Donem a “Done” i seguim.

Fem clic a enter comprovant que tot es correcte com es el nostre cas. Ens detecta la nostre unitat i la munta amb la seva ruta, taula de partició i l’espai disponible del dispositiu

En aquest apartat seleccionem “Beginner”, vol dir que farem ús de les opcions per defecte del CloneZilla.

Aquesta part es molt important. Seleccionem “restoredisk”, vol dir que restaurarem una imatge en un disc local a l’ordinador.

Ens diu que seleccionem l’archiu de la imatge i donem a “OK”.

Ara seleccionem la unitat de disc, en el nostre cas “sda”, ja que és el SSD Kingston SA400 de 120GB.

Aquí fem l’elecció d’utilitzar la taula de particions de la imatge, ja que com hem observat s’ha creat a partir d’un disc de 120GB.

Seleccionem “Yes,_check_the_image_before_restoring”, per fer una comprovació de la imatge abans de restaurar-la al disc local SSD.

Aquí seleccionem l’acció que faci l’ordinador quan la restauració s’hagi completat. En el nostre cas seleccionarem que reinici la màquina automàticament. Com tenim configurat al BIOS el disc SSD com arrencada principal, hauria d’arrencar automàticament el sistema que estem restaurant.

Ens informa de que podem escriure la comanda nosaltres directament, però com hem dit abans configurant el sistema d’entrada del teclat, no farem ús de comandes. Ens informa que la comanda s’ha guardat per després executar-se. Donem a “Enter”.

Com podem observar està comprovant la imatge com hem seleccionat nosaltres abans. NO hem de tocar res.

Ens diu si volem continuar amb la restauració i escriurem una “y” i “Enter”. Podem observar les accions que fa el CloneZilla amb la nostre restauració, més a dalt. Si hagués un error, sortiria en vermell amb l’acció que no ha pogut fer.

Farem la mateixa acció del punt anterior, ja que ens torna a demanar confirmació per si de cas ens hem equivocat.

Ara fa les accions de creació i restauració de cada partició al disc. NO hem de tocar res.

Ara ens mostra les accions que fa i per si de cas mostra algun error. NO haurem de fer res.

Reincia l’ordinador com l’hi hem demanat. No toquem res.

Com podem observar a arrencat i esta iniciant processos del sistema.

Com es pot observar arrenca perfecte i surt l’escriptori del nostre sistema que utilitzarem per projectar.